Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V 1. čtvrtletí letošního róku zemřelo 2531 členů afghánských bezpečnostních sil

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - V prvních čtyřech měsících letošního roku přišlo o život 2531 příslušníků afghánských bezpečnostních sil a dalších 4238 utrpělo zranění. Napsala to dnes agentura Reuters.

Uvedená čísla, která se týkají období od 1. ledna do 8. května, poskytla americké armádě afghánská vláda. Ve zprávě generální inspekce se v souvislosti s těmito údaji poznamenává, že jsou shodná se stejným obdobím loňského roku.

V dřívější obdobné zprávě, vydané v únoru, inspekce informovala, že v prvních deseti měsících předchozího roku bylo zabito nejméně 6785 afghánských vojáků a policistů.

Z těchto údajů vyplývá, že každý den přišlo o život kolem 20 afghánských vojáků a policistů, poznamenal Reuters. To jen zdůrazňuje naléhavost výcvikové a poradní mise NATO v Afghánistánu nazvané Resolute Support (Rozhodná podpora).

USA by tuto misi měly podpořit vysláním zhruba 4000 vojáků, ale Washington ještě musí oznámit svou dlouho očekávanou novou strategii v regionu.

Témata:  Afghanistán USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy