Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amnesty International se zlobí. Írán dál vězní desítky ochránců lidských práv i odborářů

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Z aktuální zprávy Amnesty International (AI) vyplývá, že v Iránu jsou desítky obránců lidských práv i odborářů veřejně hanobeny a nespravedlivě vězněny.

Tažení úřadů proti aktivistům zintenzivnilo po nástupu prezidenta Hasana Rúháního v roce 2013. AI perzekuci popisuje na příkladu 45 osob. Jsou mezi nimi bojovníci za práva žen, národnostních menšin, odpůrci trestu smrti, odboráři i ti, kteří žádají zadostiučinění v případech mimosoudních poprav a zmizení z 80. let minulého století.

Obránci lidských práv jsou státními médii dehonestováni jako zrádci a zahraniční agenti. Po často mimořádně krátkých a údajně nespravedlivých procesech před revolučními tribunály končí ve vězení i na deset a více let. Podle AI jako záminka obvykle poslouží vykonstruovaná obvinění související s "národní bezpečností". K odsouzení prý přitom stačí pouhé styky s představiteli OSN či Evropské unie.

"Je hořkou ironií, že zatímco se íránské úřady chlubí zlepšením vztahů s OSN a EU, zejména v důsledku jaderné dohody, (íránští) obránci lidských práv, kteří se spojí s týmiž institucemi, jsou považováni za zločince," řekl v tiskové zprávě zástupce AI Philip Luther.

"Místo udobřování si íránských činitelů by EU měla důrazně požadovat okamžité a bezpodmínečné propuštění všech osob uvězněných za pokojný aktivismus v oblasti lidských práv a ukončení zneužívání soudního systému k umlčování aktivistů," dodal.

Témata:  lidská práva Írán AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy