Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď neziskové organizace je zadržována na Lampeduse, podle úřadů se posádka domlouvala s pašeráky

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím - Na příkaz prokurátora dnes italská policie a pobřežní stráž preventivně zadržely loď Iuventus, kterou při záchraně migrantů ve Středozemním moři užívá německá nezisková organizace Jugend Rettet (JR).

Organizace JR čelí podezření z toho, že spolupracovala s převaděči a napomáhá nelegální migraci. Agentura AP napsala, že posádka lodi nabírala migranty přímo z lodí pašeráků lidí u libyjského pobřeží. Posádce 33 metrů dlouhé Iuventy plující pod holandskou vlajkou bylo přikázáno, aby neopouštěla ostrov Lampedusa.

Posádka podle důkazů, které má k diispozici prokurátor, navázala ve třech případech kontakt s pašeráky - jednou loni v září a dvakrát letos v červnu, uvedl prokurátor Ambrogio Cartosio. „Byli (posádka a pašeráci) spolu v kontaktu, scházeli se, uzavírali mezi sebou dohody," řekl prokurátor působící v sicilském městě Trapani.

Cartosio dále uvedl, že se nejednalo o žádnou koordinovanou, dlouhodobou činnost a posádce lodi z toho neplynul žádný zisk - byla motivována jen záchranou lidských životů.

Organizace JR (Mladí zachránci) se sídlem v Berlíně na svém twitteru uvedla, že Iuventa „nebyla zkonfiskována". „Naše posádka nebyla zatčena. To, k čemu došlo, je standardní procedura," napsala.

JR patří k těm organizacím, které v pondělí nepodepsaly kodex regulující činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři. Ten vznikl z iniciativy italského ministerstva vnitra. Z devíti organizací podílejících se na záchranných akcích nepodepsaly dokument tři, včetně Lékařů bez hranic.

Tyto organizace „se automaticky postavily mimo organizovaný záchranný systém ve Středozemním moři se všemi důsledky pro jejich bezpečnost", uvedlo k tomu podle APA v prohlášení italské ministerstvo vnitra.

Kodex chování i asistenci italských plavidel kritizuje celá řada nevládních organizací, italská nezisková organizace Emergency dnešní rozhodnutí italské vlády nazvala "válkou proti migrantům". Podobné stanovisko zaujala i Amnesty International a charitativní organizace Oxfam. Mají za to, že kvůli blokádě pobřeží skončí více běženců v nelidských podmínkách detenčních táborů, popřípadě budou vystaveni násilí a zneužívání ze strany milicí, pašeráků a obchodníků s lidmi i zločineckých gangů.

Kodex chování o 13 bodech obsahuje řadu opatření. Patří mezi ně například zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost pro tyto lodě přijímat na palubu členy speciálních bezpečnostních složek pro boj proti obchodu s lidmi.

Témata:  uprchlíci Itálie neziskovky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy