reklama

České justiční špičky označily v červenci kontroverzní reformy za útok na nezávislost polského soudnictví. Podle Gersdorfové cestu ke změně "osvětlovala " i podpora mezinárodních institucí, veřejnosti a semknutí všech právnických profesí. O reakci Gersdorfové dnes ČTK informoval český Nejvyšší soud.

"Náš společný postoj byl správný: byli jsme vyslyšeni prezidentem, který vetoval zákon o Národní radě soudnictví a zákon o Nejvyšším soudu. Věříme, že se nám v rámci zákona o Nejvyšším soudu podaří v klidnějších podmínkách dospět k vhodnějším řešením, ve spolupráci všech dotčených stran a na základě věcných argumentů," stojí v dopise od Gersdorfové.

Adresovala jej signatářům stanoviska, tedy předsedovi českého Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi, předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi, nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a ombudsmance Anně Šabatové.

Evropská komise už zahájila vůči Polsku proceduru kvůli možnému porušení unijní legislativy. Polské úřady reagovaly prohlášením, že komise překračuje své kompetence.