Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chile schválili zrušení absolutního zákazu potratů, možný bude ze tří důvodů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Santiago de Chile - V Chile dosud platil absolutní zákaz potratů, tedy i ze zdravotních důvodů. Tento zákon ale parlament zmírnil. Nyní je možné umělé přerušení těhotenství ze tří důvodů.

Prezidentka Michelle Bacheletová předložila legislativní úpravu před více než dvěma lety. Minulý týden na její podporu demonstrovaly v chilské metropoli i dalších městech tisíce lidí.

Podle nového zákona by mělo přestat být trestné umělé přerušení těhotenství ve třech případech: pokud bude ohrožen život ženy, jestliže plod nebude mít naději na přežití, anebo pokud těhotenství vzniklo ze znásilnění.

Podobné výjimky existovaly podle španělského listu El País v Chile už od roku 1931, tedy ještě předtím, než tam ženy dostaly v roce 1949 volební právo. Absolutní zákaz interrupcí v roce 1989 zavedl pravicový diktátor Augusto Pinochet, jen několik měsíců předtím, než opustil úřad prezidenta.

Dalšími zeměmi s absolutním zákazem potratů jsou Nikaragua, Dominikánská republika, Salvador, Haiti, Malta a Honduras. Například v Salvadoru je nyní za mřížemi asi 20 žen, které si za přerušení těhotenství odpykávají až třicetileté tresty vězení. V mnoha případech šlo přitom o spontánní potrat, který soud označil za vraždu.

Témata:  potraty Chile ženy porody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.