reklama

Setkání s dětmi z chudých předměstí Paříže mělo podle agentury AP upozornit na finanční problémy části francouzských rodin, které nemohou vyjet na dovolenou. Charitativní akci pořádala skupina Secours populaire, která organizuje prázdninové aktivity pro tisíce znevýhodněných dětí.

Macron přijel do rekreačního centra v Moisson západně od Paříže dopoledne, hrál s dětmi míčové hry, odpovídal jim na otázky a zůstal také na oběd. Server Le Parisien uvedl, že Macron si dal řízek cordon-bleu, kari rýži a kousek vodního melounu.

Několik dětí ve věku od osmi do deseti let ze sídliště Créteil na jihovýchodě Paříže řeklo Macronovi, že během prázdnin celý den spí nebo se nudí doma.

Macron, který během dopoledne nehovořil s médii a neměl ani žádný proslov, dal podle AP dětem jednu radu: „Bez vůle nemáte nic. Pokud nepracujete, nemáte nic. To je hlavní lekce." Na otázku, zda je dobré být prezidentem, odpověděl: „Uvidíme. Za pět let vám řeknu, jestli se mi věci povedly."

Organizace Secours populaire uvádí, že každý rok zprostředkuje alespoň jeden den dovolené pro 50.000 dětí, které vezme na výlet do přírody. Také provozuje několik volnočasových center, kde mohou děti hrát fotbal, rugby nebo například trénovat jízdu na plachetnici.