reklama

"Pětice diamantů byla vybroušena z jediného surového diamantu, což je výjimečné," citovala agentura AFP šéfa firmy Sergeje Ivanova, podle něhož vytvoření kolekce trvalo půldruhého roku. "Hlavní diamant, pojmenovaný Dynastie, je nejčistší v historii šperkařství v naší zemi," tvrdí Ivanov.

Původní surový diamant o váze 179 karátů, jehož stáří se odhaduje na téměř 400 milionů let, vytěžila státem kontrolovaná společnost v roce 2015 v jednom ze svých dolů v Jakutsku na Sibiři. Byl pojmenován na počest dynastie Romanovců, která panovala v Rusku až do revoluce v roce 1917.

Výsledná kolekce pěti diamantů o váze 51,38 karátů, 16,67 karátů, 5,05 karátů, 1,73 karátů a 1,39 karátů má být předvedena v několika zemích a především na specializovaném veletrhu v Hongkongu ve dnech 13. až 19. září. Vydražit se má v listopadové internetové aukci, ke které se lze přihlásit na webu dynasty.alrosa.ru.

"Pokud vycházíme z výsledků dražeb aukčních síní Sotheby's a Christies, vyvolávací cena kolekce nemůže být nižší než deset milionů dolarů," řekl Ivanov.