Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duterte navzdory námitkám ekonomů zrušil školné na státních univerzitách

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Navzdory námitkám ekonomů filipínský prezident Rodrigo Duterte ve čtvrtek schválil zákon, kterým ruší školné na státních univerzitách a na vysokých školách.

Schválení zákona oznámil tajemník prezidentské kanceláře Menardo Guevarra. "Bezplatné vyšší vzdělání na státních školách je základním pilířem prezidentovy politiky sociálního rozvoje," řekl Guevarra s tím, že dlouhodobý přínos opatření převáží "těžké dopady na rozpočet".

Rozpočtový tajemník Ben Diokno však řekl, že nový zákon chudým obyvatelům nepomůže, neboť z horšího finančního zázemí pochází pouze 12 procent studentů na státních vysokých školách. Vláda navíc sociální stipendia již nabízí na 114 státních školách.

Cenu opatření odhadli prezidentovi poradci na 100 miliard filipínských pesos ročně, jeden ze senátorů však podle Reuters přišel s přibližně čtvrtinovým odhadem.

Guevarra uvedl, že vláda nyní zkoumá několik způsobů, jak vzniklé výdaje pokrýt. Mezi možnostmi jsou prý oficiální zdroje rozvojové pomoci či finanční dary.

Ekonomický program vlády Rodriga Duterteho počítá s mamutími výdaji na sociální politiku či budování infrastruktury s cílem zvednout ekonomický růst k osmi procentům do roku 2022.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy