reklama

Britská státní společnost Highways England, která je zodpovědná za provoz, údržbu a zdokonalování dálnic a dálnic v Anglii, chce bojovat proti znečištění, které vzniká kvůli autům.

Místní obyvatele by před nebezpečnými úrovněmi znečištění z dálnic mohly chránit velké „tunely”, uvádí s odkazem na firmu deník The Independent. .

Agentura uvedla ve své nejnovější strategii kvality ovzduší, že zkoumá možnost vybudování jakýchsi stříšek kolem hlavních silnic, které by nasákly škodlivé látky vypuštěné do ovzduší. Agentura „zkoumá, zda je možné snížit náklady na stavbu stříšek podobných tunelu, které zabrání pronikání emisí z vozidel do okolí“.

Už v roce 2015 byla jedna taková testovací bariéra postavena, agentura nyní zkoumá materiál, který by mohl vzduch čisti. Pokud se tato studie ukáže jako úspěšná, agentura uvedla, že uvažuje zavedení takovýchto překážek v celé své síti dálnic a dálnic.

Znečištění ovzduší souvisí s přibližně 40 000 předčasnými úmrtí ve Velké Británii ročně a doprava představuje přibližně čtvrtinu emisí skleníkových plynů v zemi .

Agentura dostala od vlády 100 milionů liber na zlepšení kvality ovzduší a vydaná strategie má stanovit, jakým způsobem budou tyto peníze vynaloženy. Jedním z dalších bodů je například budování stanic pro dobíjení elektromobilů.