Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem Rwandy byl znovu zvolen Paul Kagame

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kigali - Páteční prezidentské volby ve Rwandě zcela podle očekávání nepřinesly žádné překvapení. Zvítězil v nich už potřetí za sebou Paul Kagame.

Šéf volební komise Kalisa Mbanda dnes podle agentury DPA oznámil, že 59letý Kagame získal 98,63 procenta hlasů. Jeho vyzývatelé měli, jak se očekávalo, jen mizivou šanci. Nezávislý uchazeč Philippe Mpayiaman a Frank Habineza z Demokratické strany Zelených získali podle volební komise 0,73 respektive 0,47 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 98 procent.

"Děkuji, že jste mi znovu dali důvěru a slibuji navázat na naše velkolepé úspěchy," prohlásil Kagame na shromáždění svých podporovatelů, z něhož přinesla živé záběry televize.

Za Kagameho vedení ukončila nyní vládnoucí Rwandská vlastenecká fronta (FPR) v roce 1994 genocidu, během níž bylo vyvražděno 800.000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Podle expertů se Kagame těší ve své zemi velké popularitě a chválu mezinárodního společenství si získal za rychlé a poklidné hospodářské oživení státu. Kritici mu ovšem připisují porušování lidských práv, omezování nezávislých médií a potlačování politické opozice.

Témata:  Rwanda Paul Kagame volby

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy