Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci se přijedou podívat na základnu do Turecka

Luftwaffe, ilustrační fotografie
Luftwaffe, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín – Němečtí poslanci mohou navštívit vojenskou základnu u tureckého města Konya, na níž slouží vojáci z Německa. Turecko s touto cestou souhlasí, informovala dnes německá diplomacie.

Skupina poslanců by měla základnu navštívit 8. září se zástupkyní generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerovou. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na dopis německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela předsedovi parlamentního výboru pro obranu.

„Turecký ministr zahraničí souhlasil s tímto návrhem," napsal Gabriel. Se zástupkyní generálního tajemníka NATO by mělo na základnu jet až sedm členů parlamentního výboru. Zatím ale není jasné, kteří poslanci by to měli být. Ankara měla podle agentury Reuters v minulosti námitky proti účasti poslanců strany Levice (Die Linke).

Turecko návštěvu poslanců na základně Konya minulý měsíc odmítlo. Někteří poslanci na to reagovali požadavkem, aby Berlín své vojáky ze základny u města Konya úplně stáhl. V červnu schválil německý parlament přemístění zhruba 260 německých vojáků z turecké základny Incirlik do Jordánska. Důvodem byly opakované zákazy Ankary pro německé poslance k návštěvám základny.

Němečtí vojáci rozmístění v Turecku, které je hlavním spojencem NATO v oblasti, jsou součástí sil bojujících proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Vztahy mezi oběma zeměmi se v posledním roce prudce zhoršily. Může za to mimo jiné tvrdý postup Ankary vůči jejím skutečným i domnělým odpůrcům po loňském pokusu části armády o puč. Další diplomatická roztržka vypukla poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Turečtí politici, včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pak opakovaně německé praktiky přirovnali k nacistickým.

Témata:  Německá armáda Německo Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy