Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise nehledí na postoje členských států, zlobí se europoslanci

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Evropská komise nehledí na postoje jednotlivých členských států a návrh na automatické přerozdělování uprchlíků je špatný. Tvrdí to se čeští europoslanci.

V první řadě je podle nich potřeba se zaměřit zejména na zabezpečení ochrany vnější hranice Evropské unie. Europoslanci dnes debatovali ve Štrasburku o navrhovaných změnách takzvaného dublinského systému, podle něhož žádost o azyl řeší stát, kde se uprchlík poprvé dostane na území Evropské unie.

"Zavedení automatického přerozdělování považuji za omyl. Přijímání azylantů je výhradní pravomoc členských států," uvedla Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Řešit krize je podle ní potřeba v místech, kde vznikají. "Azylový systém je řešením následku, nikoli příčin," dodala s tím, že navrhovaná opatření by se měla týkat i lepší ochrany vnějších hranic EU.

Podobný názor zastává i Dita Charanzová (ANO). "Do značné míry rozumím tomu, že je třeba zachovat nějakou míru solidarity, že není možné, aby se migrační vlna týkala dvou či tří států EU a ostatní země od problému dávaly ruce pryč," uvedla. "Nemohu ale souhlasit se způsobem, kterým Evropská komise předkládá systém kvót v nových a nových modifikacích," dodala. Očekávala by nyní spíše zabezpečení ochrany vnější hranice unie, nasazení pobřežních a pohraničních stráží za podpory všech členských států, vracení ekonomických uprchlíků a finanční i materiální pomoc zemím EU, které čelí migrační vlně v první linii.

Témata:  EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy