Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie přijala tři migranty z Libye. Původně je posílala na Maltu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím/Valletta - Itálie dnes přijala tři libyjské migranty, které původně odmítala s odůvodněním, že se mají vylodit na Maltě, protože v jejích vodách byli zadrženi.

Agentura AFP uvedla, že nevládní španělská záchranářská loď, která uprchlíky přepravuje, dostala povolení vplout do jednoho ze sicilských přístavů, když ohlásila závadu na motoru.

Itálie, která dlouhodobě usiluje o to, aby další státy Evropské unie otevřely své přístavy a hranice migrantům z Afriky, si chtěla vymoci, aby loď zamířila na Maltu. Na záchranné operaci, v níž byli běženci zachráněni, se sice podílely také italské pobřežní hlídky, ale uskutečnila se v oblasti v působnosti maltských pobřežních hlídek. Malta ale španělské lodi nedovolila vplout do svých přístavů.

Situaci komplikovalo také to, že španělské plavidlo je členem humanitární iniciativy Proactiva Open Arms (POA). Ta neschválila kodex, kterým italská vláda vymezila podmínky činnosti humanitárních organizací, jež pomáhají migrantům ve Středozemním moři.

Kodex požadovaný italským ministerstvem vnitra pro činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři podepsali na konci července zástupci jen některých organizací. Kromě POA se k němu nepřipojili ani Lékaři bez hranic. Tato mezinárodní organizace uvedla, že kodex nepřijme s ohledem na humanitární zásady "nezávislosti a neutrality".

Témata:  Itálie uprchlíci Malta

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy