Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise chce kvůli aféře s vejci svolat schůzku ministrů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Eurokomisař odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis hodlá svolat schůzku ministrů zemí zasažených aférou s insekticidem ve vejcích. Informovaly o tom dnes agentury AFP a Reuters.

Skandál vypukl minulý týden, když se v obchodech několika evropských zemí objevily miliony vajec obsahující jedovatý insekticid fipronil. Ačkoli byla závadná vejce zjištěna i v několika dalších státech, nejvíce byly zasaženy Německo, Belgie a Nizozemsko. Jejich úřady se pak začaly vzájemně kritizovat při hledání viníků.

"Obviňování a očerňování nikam nevede a já s tím chci skoncovat," uvedl dnes podle Reuters eurokomisař Andriukaitis. Jednání ministrů a úřadů odpovědných za bezpečnost potravin by chtěl svolat nejpozději do konce září.

Policie v Belgii a Nizozemsku provedla v souvislosti s hledáním viníků několik razií, v Nizozemsku byli zadrženi dva firemní manažeři, kteří zřejmě použili insekticid v drůbežárnách. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

"Musíme spolupracovat, abychom se dokázali poučit a pohnout kupředu, místo abychom ztráceli energii při ukazování prstem na toho druhého," zdůraznil Andriukaitis.

Fipronil bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Témata:  vejce EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy