Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřebitelské ceny v USA mírně vzrostly

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Spotřebitelské ceny v USA v červenci stouply o 0,1 procenta, když vyšší náklady na zdravotní péči a oblečení kompenzovaly nižší ceny za ubytování a komunikace.

V červnu ceny stagnovaly a v květnu se o 0,1 procenta snížily. Údaje, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce, naznačují, že centrální banka USA (Fed) bude při dalším rozhodování o zvýšení úroků v letošním roce spíše opatrná.

Inflace zaostala za odhady analytiků, kteří čekali zvýšení cen o 0,2 procenta. Jádrová inflace, která nezohledňuje ceny energií a čerstvých potravin, v červenci vzrostla rovněž o 0,1 procenta. Meziroční růst celkové i jádrové inflace činil 1,7 procenta. Analytici počítali se zrychlením meziroční inflace na 1,8 procenta.

Ceny potravin se v červenci zvýšily o 0,2 procenta hlavně díky vyšším cenám masa, ryb, vajec, ovoce a zeleniny. Ceny pohonných hmot se nezměnily. Ceny za léky na předpis se zvýšily o 1,3 procenta a za oblečení o 0,3 procenta. Ceny za mobilní telefonní služby však klesly o 0,3 procenta a ceny nových aut se snížily o půl procenta, což byl nejvyšší pokles od srpna 2009. Ceny nových aut se propadly již šestý měsíc za sebou.

Slabý vzestup inflace by mohl znepokojit centrální banku (Fed), která zpomalení jejího růstu považovala za dočasný jev. Analytici oslovení agenturou Reuters předpovídají, že růst spotřebitelských cen zůstane nevýrazný a až do posledního čtvrtletí příštího roku se zřejmě nevyšplhá k cíli centrální banky (Fed), tedy k dvouprocentní míře inflace.

Témata:  ekonomika USA ceny zboží

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.