reklama

Kenyatta získal v úterním hlasování podporu 54,27 procent voličů, opoziční kandidát Raila Odinga dostal 44,74 procent hlasů, sdělil předseda volební komise.

"Našim bratrům, našim ctěným konkurentům: nejsme nepřátelé, všichni jsme občané stejné republiky," řekl po oznámení výsledků voleb Kenyatta. Agentura Reuters však s odvoláním na místní svědky uvedla, že v baštách opozice propukly protesty, a to ve slumu v metropoli Nairobi a ve městě Kisumu na západě země. Policie prý proti demonstrantům použila slzný plyn.

Opozice již dříve proces sčítání hlasů označila za zmanipulovaný. Dnes požádala o přístup k serverům volební komise, jinak výsledky neuzná. Na soud se obrátit nechystá, protože to prý ani v minulosti nepomohlo.

Opozice ve čtvrtek uvedla, že z důvěrných zdrojů z volební komise získala údaje, podle nichž by měl být prezidentem vyhlášen bývalý levicový premiér Odinga. Prý dostal přes osm milionů hlasů, zatímco Kenyatta zhruba 7,75 milionu.

Komise ve stejný den přiznala, že hackeři se snažili proniknout do její databáze. Prý se jim to ale nepodařilo. Komise přitom ve středu pokus o napadení svých počítačů popřela. Opozice od středy tvrdí, že hackeři upravili výsledky ve prospěch Kenyatty.

Pozorovatelé EU ve čtvrtek uvedli, že nezaznamenali během voleb žádné hromadné ani lokální manipulace. Šéfka pozorovatelské mise Marietje Schaakeová nicméně dodala, že regulérnost sčítání hlasů vyhodnotí pozorovatelé až ve své závěrečné zprávě.

Násilnosti předcházely už samotnému hlasování a panují obavy z vývoje podobného tomu z roku 2007. Tehdy nepokoje po volbách přerostly v etnické čistky a připravily o život na 1100 lidí. Kenyatta čelil obvinění ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s organizováním těchto nepokojů. Mezinárodní trestní tribunál v Haagu ale proti němu na konci roku 2014 stáhl žalobu kvůli nedostatku důkazů.

V červenci byl zavražděn přední člen volební komise Chris Msando, muž odpovědný za sčítání hlasů a elektronickou identifikaci voličů. Před svou smrtí ujišťoval voliče, že nebude možné výsledky hlasování zmanipulovat.