Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zoufalí uprchlíci se snažili doplavat do Turecka + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Chios – Čtyři uprchlíci pobývající v uprchlickém táboře Souda – jednom ze tří zařízení na řeckém ostrově Chios – se pokoušeli v pondělí doplavat zpět do Turecka poté, co vzdali téměř dokončený azylový proces. Podle serveru Breitbart šlo zřejmě o Maročany.

Server Greek Reporter informoval o tom, že snahu čtyř migrantů sledovalo z břehu nedaleko tábora několik desítek lidí, plavci se vydali směrem k tureckému městu Cesme. To je asi 26 kilometrů daleko - nepočítaje silné oceánské proudy.

 

Zdroj: YouTubeServer také uvádí, že velká část lidí pobývajících v táborech na Chiosu dorazila krátce po 20. březnu, tedy v době, kdy začala platit dohoda o navracení uprchlíků s Tureckem. Někteří tak na místě zůstávají už více než 50 dní.

Řecké nevládní organizace upozorňují, že podmínky v táborech nejsou dobré, personálu je nedostatek a v táborech určených pro asi 1100 lidí se jich tísní víc než 2 tisíce. I kvůli tomu se zpožďuje řešení žádostí o azyl.

„Kombinace přeplnění, nečinnosti čekání, politické nejistoty, bezpečnostních otázek a nedostatku jídla už týdny zhoršuje náladu mezi lidmi. Ačkoli v posledních dnech bylo méně protestů než koncem března a začátkem dubna, uprchlíci jsou stále více sklíčení," píše řecký server. „Zachází s námi jako se zvířaty," tvrdí jeden z uprchlíků ve Vialu, hotspotu na Chios.

Uprchlíci, kteří se pokusili doplavat až do Turecka, byli zpozorováni dobrovolníky z norské charity, kteří zavolali řeckou pobřežní stráž. Dva čluny pak plavce vybavené záchrannými vestami vyzvedly a vrátily na břeh. V oceánu strávili muži asi půl hodiny. Jakmile se dostali na břeh, dali jasně najevo, že to nebyl jejich poslední pokus. „Zítra to také zkusíme," uvedl jeden z nich.

Další podobný případ byl hlášen v úterý. Tentokrát šlo o dva uprchlíky, kteří se snažili doplavat zpět do Turecka.

Úředníci pobřežní stráže řekli listu Ethnos, že migranti se možná brání registraci, protože pokud budou odmítnuti, budou muset zůstat v táborech až do chvíle, než budou deportováni zpět do svých rodných zemí. Někteří se tak raději chtějí znovu pokusit ilegálně vstoupit do Evropy, uvedl server Breitbart.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy