reklama

Deník připomíná, že USA i KLDR používají velmi ostrou výhružnou rétoriku a že Pentagon už připravuje strategické bombardéry, které by mohly podniknout preventivní útok na pozice, kde jsou umístěny severokorejské rakety.

Ministr obrany James Mattis tento týden KLDR vzkázal, aby se vzdala soutěžení v jaderném zbrojení. „Měla by zvážit jakékoli akce, které povedou ke zkáze jejího režimu a zničení jejího národa," sdělil ministr. Podle něj by se měl Pchjongjang přestat izolovat a vyvíjet jaderné zbraně.

Ani KLDR ale nezahálí. Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov Guam ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Čtyři rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu. Na tomto malém ostrůvku žije asi 160.000 obyvatel a je tu rozmístěno na 7000 amerických vojáků. Plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov prý bude připraven do poloviny srpna.

Část obyvatel Guamu již projevila paniku, přesto se mnoho lidí domnívá, že možnost války je velmi nízká. Severní Korea má za cíl donutit USA k vyjednání, zatímco USA chtějí, aby byla Severní Korea kontrolována. Ani jeden z nich nemůže dosáhnout svého cíle, a tak soutěží a stupňují napětí, ale nechtějí vyvinout iniciativu vedoucí k zahájení války, shrnuje současné dění deník.

Skutečným nebezpečím pak prý je, že taková hra může vést k chybným výpočtům a strategické válce. „Ani Washington, ani Pchjongjang ve skutečnosti nechtějí válku, může však vypuknout kvůli tomu, že nemají zkušenosti s kontrolováním tak nebezpečných her,“ píše se v editorialu. I proto by prý bylo velmi „citlivé“, pokud by americké stíhačky B-1B přeletěly přes Korejský poloostrov, nebo Severní Korea vypustila rakety směrem na Guam. „Obě strany by zvýšily své varování na nejvyšší úroveň. Nejistota na Korejském poloostrově roste,“ píše list.

„Peking není schopen v této chvíli přemluvit Washington nebo Pchjongjang, aby ustoupily, Peking však musí dát oběma stranám jasně najevo svou pozici - tedy že když budou jejich akce ohrožovat zájmy Číny. Čína vyšle rozhodnou odpověď,“ píše The Global Times.

Čína prý musí také dát jasně najevo, že v případě, že vypustí Severní Korea rakety, které budou ohrožovat USA, a americká strana na to odpoví, zůstane Peking neutrální. „Pokud Spojené státy a Jižní Korea provedou útoky a pokusí se svrhnout severokorejský režim a změnit politický vzor Korejského poloostrova, Čína jim v tom zabrání,“ burcuje státní médium.

„Čína je proti dalšímu šíření jaderných zbraní a válce na Korejském poloostrově. nepodporuje žádnou stranu, aby vyvolala vojenský konflikt, a pevně se postaví proti jakékoli straně, která chce změnit status quo v oblastech, kde má Čína své zájmy. Doufáme, že jak Washington, tak Pchjongjang projeví zdrženlivost. Na Korejském poloostrově se sbíhají strategické zájmy všech stran a žádná strana by se neměla snažit být absolutním vládcem regionu,“ dodává deník.