Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý druhý nejvyšší muž teroristického hnutí Šabáb se vzdal

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: saharareporters.com

Mogadišo - Muchtar Robow, Bývalý druhý nejvyšší předák teroristického hnutí Šabáb, se v neděli vydal úřadům. V pondělí byl za zvýšených bezpečnostních opatření převezen do somálské metropole.

Robow v úterý před novináři oficiálně oznámil své zběhnutí od islamistů. Řekl, že Šabáb opustil již před pěti lety. Následovalo jej prý přibližně 400 dalších mužů, kteří zůstávají na jihozápadě země.

Úřadům se Robow vzdal po dlouhých jednáních, která začala loni v červnu. Spojené státy tehdy jeho jméno odstranily z amerického seznamu teroristů.

Robow patřil k zakladatelům, mluvčím a vůdcům Šabábu. USA v roce 2012 nabízely až pět miliónů dolarů za informace vedoucí k jeho nalezení.

Hnutí Šabáb, které je napojeno na Al-Káidu, usiluje o svržení prozápadní vlády a v Somálsku chce zavést islámské právo šaría.

Témata:  Al-Šabáb Somálsko terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy