Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie v krizi: Tentokrát však na vině nejsou uprchlíci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím – S příchodem migrační krize se do pozadí dostala jiná krize, která Evropu před příchodem té migrační sužovala – ekonomická. Právě ta podle britského deníku The Telegraph těžce doléhá na Itálii a mohla by ohrozit i přítomnost země v eurozóně.

Rostoucí dluh

Podle deníku Itálii dochází ekonomický čas. Potýká se s ekonomickou a bankovní krizí, kterou „v rámci paralyzujících omezení měnové unie nemůže řešit".

Poměr veřejného dluhu země k HDP každým rokem stoupá. Důvod je přitom podle deníku pořád stejný - „deflační podmínky, které zabraňují nominálnímu HDP, aby stoupal dostatečně rychle a přerostl dluh".

Této situaci nezabránily ani škrty a drastická úsporná opatření, které země zavedla. Jak deník dále vysvětluje, minulý rok zemi pomohla kombinace levného eura, ropy a kvantitativní uvolňování Maria Draghiho, guvernéra Italské národní banky.

Deník varuje, že efekt těchto opatření ale vyprchává a už na začátku příštího roku by se země mohla znovu začít dál propadat.

Konec eura v Itálii?

Simon Tilford ze skupiny Centre for European Reform varuje, že se Itálie nachází ve velmi zranitelné situaci a zatímco se ostatní země vzpamatovávaly z krize, Itálie se dál propadala do dluhu. Politika eurozóny navíc podle něj Itálii svazuje ruce.

Tilford se proto domnívá, že italský premiér Matteo Renzi by mohl do příštích voleb jít s programem, který by byl otevřeně proti euru.

A podle deníku není ve hře jen odchod z eurozóny. Jak uvádí, podle posledního průzkumu Ipsos MORI by pro odchod z EU i ze společné měnové unie bylo 48 % Italů. Matteo Salvini z italské pravicové strany Lega Nord, dokonce podle deníku euro označil „za zločin proti lidskosti".

Pošle Renzi EU do háje?

Celou situaci pak dále zhoršuje vysoká míra nezaměstnanosti, jejíž oficiální hodnota je 11,4 %, ale skutečná hodnota by podle deníku mohla být vyšší. Velká nezaměstnanost je hlavně mladými lidmi.

Itálie podle deníku tvrdě doplatila na globalizaci a od roku 2000 produktivita země klesla o 5,9 %. Nyní se Itálie ocitla v situaci, ze které se nedokáže dostat.

Zemi navíc podle deníku hrozí nepokoje kvůli bankovní krizi, v rámci které zejména lidé na malých městech a na vesnicích přišli o úspory. A politika Evropské centrální banky to podle deníku vše ještě zhoršuje.

„Premiér Renzi možná nakonec bude postaven před nehezké rozhodnutí. Buď pošle EU do háje, nebo bude bezmocně přihlížet, jak italský bankovní systém imploduje a země vyhlásí státní bankrot," dodává deník.

Témata:  Itálie EU eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy