Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé zabili či zranili turisty z 18 zemí. Premiér volá po globální reakci

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy uvedl, že čtvrteční útok s dodávkou v Barceloně byl islamistickým teroristickým útokem, který vyžaduje celosvětovou reakci. Oběti a zranění pocházejí podle úřadů z nejméně 18 zemí.

Při útoku zahynulo nejméně 13 lidí a přes sto osob je zraněno. "Dnes je boj proti terorismu hlavní prioritou svobodných a otevřených společností, jako je ta naše. Je to globální hrozba a reakce musí být globální," řekl Rajoy podle agentury Reuters na tiskové konferenci v Barceloně. Šéf španělské vlády řekl, že vyzve ostatní španělské politické strany, aby znovu potvrdily "protiteroristický pakt".

Oběti a zranění pocházejí z Francie, Německa, domácího Španělska, Nizozemska, Argentiny, Venezuely, Belgie, Austrálie, Maďarska, Peru, Irska, Řecka, Kuby, Makedonie, Číny, Itálie, Rumunska a Alžírska.

Policie zatkla dva muže podezřelé z podílu na útoku: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich ale neřídil použité vozidlo. Pachatel masakru je tak stále na útěku.

Vyšetřovatelé dali čtvrteční útok do souvislosti se středečním výbuchem v domě v městě Alcanar, které leží sto kilometrů jižně od Barcelony. Při explozi zahynula jedna osoba a sedm dalších utrpělo zranění. Explozi zřejmě zapříčinila neopatrná manipulace s plynovou bombou, která posloužit podle všeho jako součást nálože.

Naopak policie podle všeho nevidí souvislost s útokem v Barceloně a incidentem, při kterém najel jiný řidič do dvou policistů. Příslušníci bezpečnostních sil muže za volantem zastřelili.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy