Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rajoy končí v čele Španělska

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes v dolní komoře parlamentu už před hlasování o vyslovení nedůvěry vládě popřál šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi jako budoucímu ministerskému předsedovi. Již ve čtvrtek dalo několik stran najevo, že návrh socialistů na Rajoyovo odvolání dnes podpoří. Hlasování, které se mělo konat až po poledni, bylo posunuto na 11:00 SELČ.

"Chci být prvním, kdo Pedru Sánchezovi poblahopřeje. Přijmu jako demokrat výsledek hlasování, ač nesouhlasím s tím, co se tady děje," prohlásil dnes Rajoy před poslanci. "Bylo mi ctí být premiérem Španělska a zanechat tuto zemi lepší, než jaká byla, když jsem vedení její vlády převzal," rozloučil se Rajoy v parlamentu.

Návrh na vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu lidovců podali socialisté minulý týden poté, co soud zveřejnil vysoké tresty pro více než dvacítku bývalých regionálních politiků a funkcionářů vládní Lidové strany (PP). Verdikt se týká jedné z větví rozsáhlé korupční kauzy a posuzované skutky se staly v letech 1999 až 2005. Rajoy se ve čtvrtek před poslanci hájil s tím, že nikdo z jeho ministrů ani ze současného vedení PP odsouzen nebyl a že korupce je ve všech stranách.

Třiašedesátiletý Rajoy je premiérem od prosince 2011. Své nynější funkční období ale začal se zpožděním až poté, co se musely ve Španělsku poprvé v historii parlamentní volby opakovat. Ani v těch opakovaných žádná ze stran nezískala absolutní většinu poslanců a Rajoy tak pro sestavení vlády dostal důvěru parlamentu až napodruhé díky tomu, že část socialistů se zdržela hlasování.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko politici

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy