Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Socialisté jsou jako inkvizice, zlobí se španělský premiér

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Madrid - V dolní komoře španělského parlamentu se dnes strhla bouřlivá debata, kterou musela její předsedkyně Ana Pastorová několikrát přerušit. Španělský premiér Mariano Rajoy na pravidelném zasedání poslanců ke kontrole činnosti vlády obhajoval svou Lidovou stranu (PP) čelící korupčnímu skandálu. Kvůli němu čeká Rajoye v pátek hlasování o nedůvěře jeho vládě. Socialisty, kteří návrh na odvolání vlády podali, označil Rajoy za inkvizitory.

"Vrátil se nám Torquemada," prohlásil Rajoy s odkazem na španělského inkvizitora z 15. století po vystoupení mluvčí socialistů Margarity Roblesové. Ta se ho mimo jiné ptala, jakou vyvodí politickou zodpovědnost z verdiktu soudu v kauze Gürtel. Soud v Madridu vynesl minulý týden vysoké tresty vězení pro dvě desítky bývalých regionálních politiků a funkcionářů PP a straně uložil pokutu za to, že z korupční sítě profitovala.

Rajoy dnes zopakoval, že odsouzen nebyl nikdo z členů jeho vlády a že on sám o korupci nevěděl. "Zodpovědný by měl být ten, kdo chce být premiérem za každou cenu, i bez vítězství ve voblách," uvedl Rajoy. Měl tím na mysli šéfa socialistů Pedra Sáncheze, který se v případě vyslovení nedůvěry vládě stane automaticky premiérem.

Zatím není jasné, jak páteční hlasování dopadne. Podle řady španělských médií má ale Rajoy zřejmě své dny už sečteny. Postavila se proti němu totiž i strana Ciudadanos, která od konce roku 2016 jeho menšinovou vládu podporovala a která je podle některých průzkumů nyní nejsilnější stranou v zemi. Její vedení usiluje o předčasné volby, ale nelíbí se mu návrh socialistů o nedůvěře, protože nechce Sáncheze jako premiéra.

Rajoy se dnes při vstupu do sálu dočkal od poslanců své strany bouřlivého potlesku, deník El País ale podotkl, že premiér svůj projev četl z papíru, což u něj podle deníku není obvyklé. Na výzvu katalánského separatistického poslance Gabriela Rufiána k odstoupení z úřadu Rajoy odpověděl, že jeho mandát je čtyřletý a že ho hodlá vykonat celý, aby "udržel stabilitu a bezpečnost" země.

Případnou Sánchezovu vládu označil Rajoy za "vládu a la Frankenstein". Socialisté mají zatím pro svůj návrh na odvolání kabinetu jistou podporu 156 poslanců (socialisté, strana Podemos, koalice Compromís a jeden poslanec z Kanárských ostrovů). Potřebují ale získat nejméně 176 hlasů, což je absolutní většina. Snaží se proto získat buď stranu Ciudadanos (32 poslanců) nebo nacionalisty z Baskicka a Katalánska.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy