Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský parlament odvolal vládu. Poprvé od roku 1975

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Madrid - Španělští poslanci dnes poprvé od pádu diktatury v roce 1975 vyslovili nedůvěru vládě. Šéfa lidovců Mariana Rajoye, který byl premiérem od prosince 2011, vystřídá v čele kabinetu lídr socialistů Pedro Sánchez.

Pro odvolání vlády se podle španělského deníku El País vyslovilo 180 poslanců, potřebná byla absolutní většina 176 hlasů. Proti hlasovalo 169 poslanců, jedna poslankyně se zdržela hlasování. Sánchez nehlasoval, protože není poslancem.

Socialisty, kteří mají 84 mandátů, podpořila radikální levicová strana Podemos (67), valencijská koalice Compromís (čtyři poslanci), katalánští separatisté (17 hlasů), baskičtí nacionalisté (sedm hlasů) a jeden poslanec z Kanárských ostrovů. Proti hlasovali Rajoyovi lidovci (134 poslanců), strana Ciudadanos (32 mandátů), navarrská strana UPN (dva poslanci) a jeden asturský poslanec. Zdržela se poslankyně z Kanárské koalice.

Během hlasování zaznělo v sále překvapené hučení, když jeden z lidoveckých poslanců hlasoval pro vyslovení nedůvěry svému premiérovi; vzápětí se však opravil.

Ihned po hlasování přijímal rozesmátý Sánchez gratulace. Poslanci podílející se na Rajoyově sesazení reagovali na výsledek dlouho trvajícím potleskem, do něhož skandovali heslo proslavené bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou: "Ano, můžeme."

Návrh na vyslovení nedůvěry podali socialisté kvůli několik let staré korupční kauze bývalých regionálních politiků Lidové strany (PP), v níž minulý měsíc padl verdikt s vysokými tresty. Rajoy se před poslanci hájil s tím, že nikdo z jeho ministrů ani ze současného vedení PP odsouzen nebyl a že korupce existuje ve všech stranách.

V návrhu na vyslovení nedůvěry vládě byl jako nový premiér uveden šestačtyřicetiletý Sánchez. Jmenován panovníkem by mohl být podle španělských médií už dnes poté, co o výsledku hlasování krále Felipeho VI. informuje předsedkyně dolní komory parlamentu Ana Pastorová.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy