Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rajoy končí nejen jako premiér, ale i jako předseda španělských lidovců

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Praha - Španělská politická scéna prochází velkými a nečekanými změnami. Expremiér Mariano Rajoy (63), jehož kabinetu vyslovil v pátek parlament nedůvěru, dnes oznámil, že opouští funkci předsedy Lidové strany (PP).

Bylo to poprvé od pádu diktatury v roce 1975, co parlament minulý pátek vyjádřil kabinetu nedůvěru. Rajoye, který byl premiérem od prosince 2011, vystřídal lídr socialistů Pedro Sánchez.

Návrh na vyslovení nedůvěry podali socialisté kvůli několik let staré korupční kauze bývalých regionálních politiků PP, v níž minulý měsíc padl verdikt s vysokými tresty. Rajoy se před poslanci hájil tím, že nikdo z jeho ministrů ani ze současného vedení PP odsouzen nebyl a že korupce existuje ve všech stranách.

Rajoy stál v čele PP od roku 2004. "Nastal čas udělat konečnou tečku za touto etapou. Lidová strana musí pokračovat kupředu a budovat své dějiny ve službách Španělů pod vedením jiné osoby," řekl dnes po setkání s vedením strany.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy