Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta sesazeného Rajoye? Lidovci po pádu vlády chtějí vzít peníze Baskům

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Lidová strana (PP) sesazeného španělského premiéra Mariana Rajoye rázně změnila názor na svůj vlastní návrh státního rozpočtu schválený dolní komorou parlamentu. Vznikající vláda socialisty Pedra Sáncheze tak naráží na první velký problém.

Lidovci nyní chtějí v Senátu (horní komoře) hlasovat proti rozpočtu, jehož přijetí socialisté slíbili baskickým nacionalistům za to, že poskytli klíčovou podporu Sánchezově úspěšně snaze o Rajoyovo odvolání. 

Mluvčí lidovců v Kongresu poslanců (dolní komoře) Rafael Hernando dnes televizi Tele 5 řekl, že PP se bude pokoušet upravit rozpočet, který sama navrhla a v dolní komoře prosadila díky hlasům dalších stran včetně baskické PNV. 

Lidovci se podle listu EL País budou snažit vyškrtnout 540 milionů eur (téměř 14 miliard korun), s nimiž schválený návrh počítá pro investice do infrastruktury v Baskicku. Sánchez, jehož strana v dolní komoře pro rozpočet nehlasovala, naopak za podporu při sesazení Rajoye slíbil Baskům do těchto peněz nezasahovat.

Bývalá vládní strana má v horní parlamentní komoře absolutní většinu hlasů, díky které může přijetí rozpočtového návrhu zablokovat. 

Nový premiér bude mít podle expertů složitou situaci nejen v případě neschválení rozpočtu. Sánchez se může opřít pouze o 84 poslaneckých hlasů ve 350členné dolní komoře, což jeho kabinetu výrazně ztíží přijímání jakýchkoli zákonů. Přestože část socialistů se podle médií kloní k vypsání předčasných voleb, sám předseda a jeho nejbližší okolí zatím počítají s tím, že Sánchez zemi povede až do řádných voleb v roce 2020.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy