Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

500 mrtvých a číslo poroste, jižní Asii ničí záplavy

Záplavy
Záplavy
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Dillí - Záplavy způsobené monzunovými dešti si v jižní Asii podle BBC vyžádaly 500 obětí. Živel ohrožuje 16 milionů lidí v Nepálu, Indii a Bangladéši.

Podle ředitele Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) Martina Fallera povoně zasáhly jednu třetinu Bangladéše i Nepálu a živel dopadl na 11 milionů Indů ve čtyřech severoindických státech. "Miliony lidí v Nepálu, Bangladéši a Indii čelí vážnému nedostatku potravin a nemocem, které šíří znečištěná povodňová voda," uvedl.

"Ze situace se rychle stává jedna z nejvážnějších humanitárních katastrof, kterou tento region už mnoho let nezakusil. Je třeba jednat rychle, chceme-li uspokojit narůstající potřeby milionů lidí v oblastech stižených ničivými záplavami," uvedl Faller.

V Bangladéši už záplavy dosahují rekordní výšky a očekává se, že stav se ještě zhorší: do země v deltě řek Gangy a Brahmaputry steče v nejbližších dnech voda z indických řek. Meteorologové hlásí, že vysoké srážky budou v regionu pokračovat i v následujících dnech.

Témata:  Asie povodně povodně v Indii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy