Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boston: Demonstraci odpůrců neonacismu doplní pochod konzervativních aktivistů, čekají se střety

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Boston - Do ulic amerického Bostonu se dnes vydaly tisíce odpůrců nacionalistů. Provolávali hesla odsuzující tvrzení o nadřazenosti bílé rasy. Hlavní akcí má být ale pochod, který svolali konzervativní aktivisté jako shromáždění za svobodu slova.

Od neonacismu a bělošského nacionalismu se sice organizátoři distancovali, avšak policie vyslala do ulic 500 svých lidí.

Někteří policisté jsou v uniformách, jiní v civilu. Jejich úkolem je udržet oba tábory oddělené. Bostonský starosta Marty Walsh i massachusettský guvernér Charlie Baker ujistili, že ve městě, jež je označováno za kolébku americké svobody, nebudou extremistické projevy tolerovány.

V Charlottesville ve Virginii střety skončily minulou sobotu smrtí jedné ženy a zraněním 19 lidí. Panují obavy, že zastánci nadřazenosti bílé rasy přijdou i na dnešní bostonskou akci.

Odpůrci neonacistů přišli v Bostonu na své shromáždění v černém s hesly Miluj svého souseda, Odmítej fašismus nebo Nenávist nikdy Ameriku velkou neučiní. Jeden z transparentů nesl nápis Rozdrť bělošskou nadřazenost. Podle policie bylo na tomto shromáždění asi 15.000 lidí.

Televizní kamery zachytily incident, při němž účastníci prvního shromáždění bouřlivě zahnali muže, který přišel na akci konzervativců v kšiltovce, jakou nosil při kampani prezident Donald Trump. Další ale horlivce zklidnili a umožnili pronásledovanému dostat se na místo "jeho" shromáždění. Černě odění aktivisté také vyrvali americkou vlajku z rukou starší ženě, která pak zakopla a spadla.

Bostonská koalice za svobodu slova, která organizuje hlavní pochod, tvrdí, že jí jde výhradně o svobodu slova. Nehodlá prý poskytnout prostor rasismu ani nenávisti. Mezi řečníky ale mají být osoby spojované s radikálními kruhy. Má to být například Kyle Chapman, který sám sebe na facebooku označuje za "hrdého amerického nacionalistu".

Témata:  Boston demonstrace v USA USA policie USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy