Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněhová bouře v USA už má 20 obětí. Desetitisíce domácností jsou bez proudu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: PRESS TV

Boston/New York - Mohutná sněhová bouře, která postihla východ USA, ovlivňuje i dnes život ve velkých městech jako je New York či Boston. Někde napadlo i přes 30 centimetrů sněhu, což způsobilo desítky dopravních nehod. Záchranáři hlásí nové oběti.

Celkem již během bouře zemřely podle úřadů za poslední dva dny na východním pobřeží téměř dvě desítky lidí. Ve Filadelfii řidič auta sjíždějícího z prudkého svahu vůz neubrzdil a auto srazil jedoucí vlak. Řidič stačil z auta utéct, spolujezdci se to ale nepodařilo. Podobná nehoda se stala i v Jižní Karolíně, kde malý nákladní automobil narazil do stromu a jeho řidič zahynul. Severní Karolína zaznamenala na zledovatělých silnicích tři mrtvé.

Společnost, která vlastní jadernou elektrárnu na východě státu Massachusetts, kvůli kalamitě uzavřela její provoz. Bezprostřední příčinou bylo stržení jedné větve dálkového vedení, které elektrárnu napojuje na rozvodnou síť.

Společnost American Airlines ve čtvrtek zrušila 1300 letů a odpoledne místního času oznámila, že do půlnoci žádné její letadlo z letišť v New Yorku neodstartuje. Největší americká letecká společnost zrušila i všechny čtvrteční lety z Bostonu, Hartfordu ve státě Connecticut a z města Providence ve státě Rhode Island. Celkem bylo zrušeno přes 3000 letů.

Největší newyorské letiště JFK dnes oznámilo, že se vrací k provozu až od dnešních 07:00 (13:00 SEČ), cestujícím však doporučilo informovat se na případná zpoždění či rušení letů přímo u aerolinek.

Bostonský starosta Marty Walsh vyzval řidiče, aby nevyjížděli, protože části města jsou v důsledku silného větru zatopené. Mnoho aut voda zaskočila a zasahovat musejí záchranáři. Veřejné školy ve městě zůstávají i dnes zavřené.

Největší příval sněhu je hlášen ze státu Maine v severovýchodním cípu USA, kde ve městě Bangor napadlo 46 centimetrů. Bez proudu zůstává dnes ráno na východě Spojených států přes 20.000 domácností, což je proti čtvrtku významný pokles. Někteří lidé si však stále nemohou zatopit ve chvíli, kdy venkovní teploty dosahují až minus 15 stupňů.

Témata:  sněhová bouře USA Boston mráz sníh zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy