Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron nemůže spoléhat jen na Německo, spojenci ve střední a východní Evropě se Francii hodí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž/Vídeň - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve středu po setkání s rakouským kancléřem Christianem Kernem v Salcburku sejde s premiéry Česka a Slovenska Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem. Cílem je navázat kontakt se zeměmi, které v dosavadních rozhovorech o reformě směrnice EU o vysílání pracovníků do zahraničí ukázaly ochotu spolupracovat, zaznělo z Elysejského paláce.

Okolnosti jednání, po kterém si státníci vyslechnou i koncert v rámci salcburského hudebního festivalu s Marthou Argerichovou a Danielem Barenboimem, dnes v obsáhlém materiálu vysvětlila rakouská agentura APA.

Kern a Macron chtějí v Salcburku hovořit především o reformě směrnice Evropské unie o vysílání pracovníků do zahraničí. Debata o této směrnici, na základě které mohou členské státy do jiných unijních zemí vysílat na časově omezenou dobu své pracovníky, byla jednou z důležitých součástí předvolební kampaně před francouzskými prezidentskými volbami. Příslušnou směrnici kritizovala jak kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, tak její krajně levicový soupeř Jean-Luc Mélenchon.

Boj proti sociálnímu a mzdovému dumpingu považuje za důležité téma Macron i Kern. Požadují stejnou odměnu za stejnou práci, ať už práci odvádí domácí či zahraniční zaměstnanec.

Cesta má širším geopolitický rámec

Macron oznámil, že chce během svého funkčního období navštívit všechny členské státy EU. Není náhodou, že už krátce po nástupu do funkce zamíří do východní Evropy. Členské země ve východní části EU totiž Francie v posledních letech zanedbávala, zatímco Německo jim věnovalo značnou pozornost. "Cílem cesty je získat lepší přístup na východ," citoval deník Le Figaro Macronova spolupracovníka.

"Emmanuel Macron hledá spojence v Evropě, neboť ne vše může nést na svých bedrech německo-francouzský tandem," řekl další člověk z Macronova okolí listu Le Point.

Macron před časem vyslal na východ Evropy vzkaz, že "Evropa není supermarket, ale osudové společenství". Podle agentury APA jeho slova ale nesměřovala do Prahy či Bratislavy, ale spíše do Varšavy a Budapešti. Krátce před salcburským setkání se navíc slovenský premiér Fico distancoval od euroskeptických vlád Maďarska a Polska a přihlásil se k evropskému jádru.

Témata:  EU Rakousko Česká republika Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy