Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hongkongu se protestuje, desetitisíce lidí žádají propuštění demokratických aktivistů

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Desítky tisíc obyvatel Hongkongu dnes vyšly do ulic kvůli uvěznění trojice mladých demokratických aktivistů. "Není zločin bojovat proti totalitarismu," stálo na jednom z transparentů.

Účastníci pochodu zpochybňovali nezávislost justice v Čínou spravovaném městě. Počet protestujících byl nejvyšší od roku 2014, kdy Hongkong paralyzovaly demonstrace za demokratizaci.

"Propusťte všechny politické vězně. Občanská neposlušnost. Nemáme strach," skandoval dav, který přes vysoké teploty došel k nejvyššímu odvolacímu soudu.

Odvolací soud před třemi dny udělil několikaměsíční tresty vězení za nezákonné shromažďování třem vůdcům prodemokratických demonstrací z roku 2014. Za mřížemi skončil Joshua Wong, který byl hlavní osobností protestů, někdejší studentský vůdce demonstrací Alex Chow a Nathan Law, jenž se loni stal nejmladším demokraticky zvoleným poslancem v Hongkongu.

Témata:  Hongkong demonstrace v Hongkongu Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy