Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je obrovská škoda, že pražské a bratislavské jaro byly zastaveny, myslí si Fico

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Dnešní 49. výročí vojenské invaze v srpnu 1968 si připomněli také Slováci. Pieta bez účasti politických špiček se uskutečnila v centru Bratislavy u pamětní desky připomínající tři zastřelené. Premiér Robert Fico vystoupil na jiné akci.

Fico položil kytici ke hrobu Alexandra Dubčeka. "Je obrovská škoda, že pražské a bratislavské jaro byly zastaveny. Dnes Slovensko by bylo podstatně dále, to se týká i České republiky. Zaplatili jsem velkou daň za to, co se dělo v souvislosti normalizací v 70. letech," řekl Fico. Dodal, že na rozdíl od jiných zemí hodlá dělat všechno pro rozvoj svobody a demokracie na Slovensku.

"Jsem rád, že po roce 1989 jsme nastoupili cestu a že dnes Slovensko je vnímáno jako země, která je svobodná, demokratická a bezpečná," řekl Fico, jenž vstoupil do komunistické strany v roce 1987.

"Invaze do Československa se zúčastnilo 27 divizí a více než půl milionu vojáků. Každý odpor (veřejnosti) proti mnohanásobné přesile byl zbytečný. Střelba do davu si vyžádala dohromady 108 mrtvých a 500 těžce zraněných," uvedl v projevu šéf slovenského Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák.

Podle něj úkolem sovětských vojsk během následného pobytu v Československu bylo vyvolat u obyvatel strach a respekt. "Po okupaci byl zvolen nový prezident, Gustáv Husák - normalizátor. Opět se potvrdilo, že komunistická strana je nereformovatelná," řekl Krajňák, jenž také připomněl čistky na vedoucích postech v úřadech a v závodech, zavedení cenzury či nařízení kontroly na církvemi.

Témata:  okupace 1968 Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy