Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedělní nálety koalice vedené USA v Rakce zabily nejméně 27 civilistů včetně sedmi dětí

Tornado
Tornado
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Při nedělních náletech mezinárodní koalice pod vedením USA zemřelo ve městě Rakka 27 civilistů včetně sedmi dětí. Tvrdí to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Nálety na Rakku, jehož část ovládá Islámský stát, si podle SOHR minulý týden vyžádaly celkem 125 civilních obětí. Čím více se zaměřují na centrum města, tím více umírá civilistů.

Koalice ze vzduchu podporuje arabsko-kurdské síly, které poprvé vstoupily do Rakky na počátku června, když se jim toto město podařilo prakticky obklíčit.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, která má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Od června se jim však podařilo dobýt od IS téměř 60 procent Rakky.

V Rakce je teď podle OSN uvězněno až 25.000 civilistů. "Nejhorším místem v Sýrii je teď Rakka, která je stále v rukou samozvaného Islámského státu," uvedl poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland.

Mezinárodní koalice uvádí, že podnikla kroky, jejichž cílem je zamezit civilním obětem. Začátkem srpna se koalice ve zprávě doznala, že při jejích náletech od roku 2014 přišlo o život 624 civilistů.

Témata:  Sýrie Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy