Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navzdory Trumpovým výhrůžkám prožívá Kuba oživení, největší zájem je o pizzu

Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Havana - Kubánské hospodářství se pomalu vzpamatovává. Je to vidět i na ulicích v hlavním městě Havaně. Tam postupně přibývá malých obchůdků a restaurací, nejvíc se rozmohly drobné pizzerie. Mělo by to být znamením, že na Kubě roste nová střední třída.

Malé podniky, jako například pizzerie v Havaně, postupně od roku 2011 zaplavují celou ostrovní Kubu. Mohou za to reformy z téhož roku a také uvolnění sankcí ze strany Spojených států. O situaci na Kubě píše britský The Guardian 

Deník píše o tom, že pizza doslova prší na lidi v hlavním městě Kuby Havaně. Příkladem může být malá pizzeria A Mi Manera, kterou si otevřely dvě podnikatelky Marta María del Barrio a Marta Juana Castañeda. Byznys se v posledních letech na ostrově rozšířil a jejich pizzeria nezůstává pozadu. Otevírají každý den v devět ráno a otevřeno mají do půlnoci. 

Pro pizzy se v ulicích Havany vžilo označení "pizza de cinco pesos", protože právě pět pesos je standardní cena jedné pizzy. Což je celkem dost, vzhledem k průměrné měsíční mzdě Kubánců. 

V roce 2011 vůdce země Raúl Castro připustil hospodářské změny, které povolily jednotlivcům získat obchodní licence. Před tímto rokem byly pizzerie k vidění velmi zřídka a navíc daleko od sebe. Teď jsou po celém městě. Většina z nich je provozována v rámci domácnosti provozovatelů. Konkrétně pro podnikatelky Barrio a Castañeda to byl problém - jejich rodina vlastní jen vrchní patra domu. Objednávání pizzy vymyslely po svém - přijaly objednávku dole ve dveřích, doručily ji nahoru a hotové pizzy pak spouštějí za pomocí lana. 

V jejich pizzerii je cena mnohem vyšší než oněch zmíněných pět pesos, je to ale také dáno tím, že jejich pizzy jsou lepší. Jsou totiž větší a ne tak mastné jako klasické pouliční pizzy. Běžná pizza se sýrem a rajčaty stojí 25 pesos, dvakrát tak dražší je Pizza Hawai a ještě o něco víc si připlatíte za pizzu s humrem. Pizzerie prodá za týden kolem devíti stovek kusů, většinu překvapivě Kubáncům. 

Úspěch  jejich podniku je důkazem toho, že se na Kubě začíná utvářet skutečná střední třída. S nárůstem soukromého podnikání, a zrušením sankcí Obamovou administrativou a zavedením Airbnb na Kubě v roce 2015, přichází více turistických peněz. A ty jdou přímo do rukou lidí místo do hotelů a restaurací ve vlastnictví státu. Majitelé soukromých firem dosahují příjmů, které výrazně překračují sumu, kterou by jim garantovala práce pro stát. 

Počet turistů z USA navíc rapidně stoupá, obavy vzbuzuje jen administrativa Donalda Trumpa, který oznámil úvahy o zavedení nových sankcí na obchod a turismus na Kubu.Sankce mají mířit na omezení toku peněz na vojenské a zpravodajské organizace země, mnoho Kubánců se ale obává, že omezení významně sníží cestovní ruch.

Zatím to tak ale nevypadá, alespoň v případě pizzerie A Mi Manera ne. Ač většinu zákazníků tvoří Kubánci, sem tam se namane i nějaký ten turista. "Mňam, opravdu mňam," říká na pizzu turistka Erika Rydbergová z New Hampshire.

Témata:  Kuba Raúl Castro Fidel Castro

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy