Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety mezinárodní koalice v Rakce zabily nejméně 42 lidí, za osm dní tak zemřelo 170 civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Nálety mezinárodní koalice v čele s USA na syrskou Rakku, jejíž části kontroluje Islámský stát (IS), si za posledních osm dnů vyžádaly už 170 civilních obětí. Například v pondělí zahynulo 42 civilistů, je mezi nimi také 19 dětí.

S odkazem na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) to dnes uvedla agentura AFP.

Mezinárodní koalice ze vzduchu podporuje arabsko-kurdské síly, které poprvé vstoupily do Rakky na počátku června. Čím více se nálety zaměřují na centrum města, tím více umírá civilistů. V neděli přišlo při těchto operacích o život 27 civilistů, včetně sedmi dětí.

Začátkem srpna se koalice ve zprávě doznala, že při jejích náletech od roku 2014 přišlo o život 624 civilistů. Mnoho organizací, jež válku v Sýrii sledují, se však domnívá, že mrtvých je ve skutečnosti mnohem více.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, která má za cíl dobýt Rakku, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Od června se jim však podařilo dobýt na IS téměř 60 procent Rakky.

Syrská občanská válka se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí už si vyžádalo více než 330.000 obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit své domovy.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy