Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imám z Ripollu měl být v roce 2014 vyhoštěn ze Španělska, místo toho radikalizoval mladé muslimy

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Barcelona - Imám Abdelbaki Es Satty (43), který zradikalizoval pachatele teroristických útoků v Katalánsku, měl být v roce 2014 vyhoštěn ze Španělska poté, co si odpykal trest za obchodování s drogami.

Maročan Es Satty, který podle policie zemřel ve středu při explozi připravovaných výbušnin v Alcanaru, žil ve městě Ripoll (asi sto kilometrů severně od Barcelony).

V letech 2010 až 2014 byl dvakrát uvězněn, mimo jiné za obchodování s drogami a poté měl podle původního rozsudku opustit Španělsko. Jeho advokáti se ale odvolali a Es Satty mohl v zemi zůstat.

Ve vězení, odkud vyšel v dubnu 2014, měl Es Satty údajně kontakt s Rachidem Aglifem zvaným Králík, který dostal 18letý trest za účast na útocích na vlaky v Madridu, při nichž v roce 2004 zemřelo 191 lidí.

Es Satty působil od roku 2015 jako imám v Ripollu, kde měl podle podezření policie zradikalizovat několik teroristů. V této době také několikrát navštívil Belgii. Belgické město Vilvoorde o víkendu potvrdilo, že tam loni Es Satty několik měsíců pobýval a neúspěšně se ucházel o práci imáma v mešitě.

Témata:  teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí Španělsko Barcelona muslimové Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.