Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nasadily v Evropě protiraketový štít. Rusko zuří

NATO
NATO
Foto: NATO

Deveselu - Američené dnes uvedli do provozu protiraketový štít v Rumunsku. Má chránit evropské členy NATO před balistickými raketami, proti projektu dlouhodobě protestuje Rusko.

Plány na vybudování protiraketového štítu schválil v roce 2007 americký prezident George Bush. Původně mělo jít o základnu s raketami v Polsku a s radarem v Česku. O dva roky později ale jeho nástupce v Bílém domě Barack Obama plány změnil.

První část štítu na základně v jihorumunském Deveselu u bulharské hranice uvedli Američané do provozu za účasti generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, náměstků amerických ministrů zahraničí a obrany Franka Rosea a Roberta Worka a rumunských představitelů.

"Spojené státy a Rumunsko dnes tvoří dějiny," uvedl velitel amerických námořních sil v Evropě a Africe Mark Ferguson.

Podle Stoltenberga systém představuje "důležité posílení schopnosti bránit evropské spojence proti šíření balistických střel z oblasti mimo euroatlantický prostor", především pak z Blízkého východu. "Rumunský systém není, stejně jako ten v Polsku, namířený proti Rusku," dodal generální tajemník.

V pátek se začne v Redzikowu na severu Polska - asi 150 kilometrů od hranic ruské kaliningradské enklávy - budovat další protiraketová základna, která by měla být akceschopná na konci roku 2018.

Proti výstavbě základen dlouhodobě protestuje Rusko. Ministerstvo zahraničí ve středu systém označilo za "škodlivý a chybný".

NATO ale trvá na tom, že systém není namířený proti Rusku a ochranu má zajistit především proti íránským střelám. Proti velkému množství ruských mezikontinentálních raket je podle aliance v podstatě bezmocný. Podle agentury Reuters ale Američané nechtějí zveřejnit, zda je systém možné nastavit tak, aby dokázal sestřelit i ruské rakety s jadernými hlavicemi.

Témata:  U.S. ARMY Rumunsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy