Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská prezidentka kontruje: Je to puč a nespravedlivé obvinění

Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília – Nespravedlivé obvinění a puč. Tak okomentovala dění v Brazílii prezidentka Dilma Rousseffová, kterou dnes senátoři dočasně zbavili nejvyššího úřadu. Nová vláda, která se má pod vedením dosavadního viceprezidenta Michela Temera ujmout funkce dnes večer.

Ještě než odešla z prezidentského paláce, vyjádřila Rousseffová přesvědčení, že v dalším hlasování bude očištěna a do úřadu se vrátí. Je prý také pyšná, že mohla být první ženou v čele největší latinskoamerické země.

„Byla jsem zákonně zvolena 54 miliony Brazilců... a nikdy jsem si nemyslela, že budu muset bojovat proti puči," zopakovala své stanovisko ke svému sesazení Rousseffová. Dodala, že bude pokračovat v boji za demokracii.

Její případ budou nyní posuzovat opět senátoři, ale pod vedením předsedy nejvyššího soudu. Rozhodovat budou o tom, zda důvod jejího sesazení je oprávněný a zda bude úřadu zbavena definitivně.

Politička, kterou před prezidentským palácem zdravily podle listu El País 3000 příznivců, včetně exprezidenta Luly da Silva, přiznala, že se dopustila chyb, ale je přesvědčena, že nespáchala žádný zločin. Situaci proto osmašedesátiletá Rousseffová, která do nejvyššího úřadu nastoupila v lednu 2011, považuje za nespravedlivou.

Dodala, že nová vláda podle ní ukončí sociální programy. Právě těmi si prezidentka a její předchůdce Lula da Silva získali velkou popularitu voličů, která ale v posledních letech výrazně klesla.

Mnozí souhlasí s Rousseffovou, že za jejím odvoláním nestojí v první řadě manipulování s rozpočtem před minulými volbami. Takové praktiky, ač nejsou legální, byly totiž v Brazílii obvyklé a dělaly je i jiné vlády. Podle serveru BBC k nim ale tento kabinet přistupoval častěji.

Podle politologů přispěla k pádu prezidentky Rousseffové ekonomická krize, která je nejhorší v zemi za poslední tři dekády.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy