Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italové zabavili 92.000 vajec kontaminovaných fipronilem

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Aféra s jedovatým insekticidem fipronil dopadla na Itálii. Tamní policie dnes zabavila přes 92.000 kontaminovaných vajec. Byla zabavena na třech farmách a v jedné balírně ve střední Itálii.

V úterý byla zajištěna dvě balení kontaminovaných vajec v jihoitalské Kampánii. Celkem se testovalo 37 balení.

Poprvé se vejce kontaminovaná fipronilem v Itálii vyskytla v Laziu v centrální části země a v regionu Marche na jaderském pobřeží. Posléze byl insekticid zjištěn i ve zmrazených omeletách v Lombardii na severozápadě země.

Vejce a výrobky z nich kontaminované fipronilem se objevily v téměř dvou desítkách zemí EU. Česko mezi nimi není.

Fipronil se používá proti blechám, vším a klíšťatům. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti.

Témata:  Itálie vejce potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.