Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

100 dnů Macrona v úřadu: Třetina Francouzů je zklamaná, jeho popularita od července klesá

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Průzkum institutu Elabe ukázal, že je z prezidenta Emmanuela Macrona zklamána třetina Francouzů. Jeho popularita začala klesat už v červenci, ve funkci hlavy státu je oficiálně od 17. května 2017.

Zatímco 36 procent dotázaných řeklo, že jsou "zklamaní" z prezidentových dosavadních kroků, polovina respondentů uvedla, že je příliš brzy na to, aby Macronovu politiku hodnotila. Za uspokojivé dosavadní působení centristické hlavy státu označilo 14 procent oslovených lidí.

60 procent lidí věří, že může Macron "opravdu něco změnit". Že je současný šéf Elysejského paláce "schopen zreformovat zemi" věří 54 procent oslovených.

V anketě institutu Ifop zveřejněné na konci července Macronovu práci schvalovalo 54 procent lidí. Na počátku srpna to bylo podle průzkumu institutu YouGov už jen 36 procent.

Pokles Macronovy obliby zřejmě souvisí mimo jiné s připravovaným zákonem o reformě trhu práce a se zákony o etice ve veřejné správě.

Témata:  Emmanuel Macron Francie průzkumy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy