Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko se dostává do izolace? Média se ptají, co znamená neúčast na jednání s Macronem

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Polská média se dnes věnují cestě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona po střední a východní Evropě, do Varšavy ale nezavítá. Podle médií je to jasný signál, který Paříž vyslala konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost (PiS).

Portál Pikio dospěl k závěru, že Macron veřejně ponížil Polsko. Dodal, že tento fakt se vládní straně PiS líbit nebude a že lze očekávat další vyhrocení rozkolu mezi starými a novými unijními státy.

Polská opozice a jí nakloněná média chtějí podle pravicového portálu wPolityce.pl vyvolat dojem, že Polsko se kvůli neúčasti na jednání s Macronem o pracovnících vysílaných do jiných států Evropské unie dostává do izolace.

"Není větší mýlky! Podle informací, které portál wPolityce.pl získal, fungují polsko-francouzské diplomatické kontakty bez zádrhelů," napsal server s tím, že zpečetěním spolupráce má být setkání visegrádské skupiny (V4) s Macronem. "O čem ještě nás neinformují opoziční média? Třeba o tom, že se konají pravidelná setkání ministrů zahraničních věcí Francie a Polska," dodává wPolityce.pl.

Polská televize Republika dnes uvedla, že polské hospodářství patří v EU co do růstu HDP k nejsilnějším, země má nízké zadlužení a malou nezaměstnanost. Proto by podle této stanice měl Macron místo izolace Varšavy raději Polsko častěji navštěvovat, aby získal inspiraci pro své zamýšlené reformy ve Francii.

Témata:  Polsko noviny a tisk EU Emmanuel Macron Maďarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy