Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko by chtěl v Donbasu vojenskou misi OSN a vojenskou podporu USA

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Na Ukrajinu dnes přicestoval ministr obrany USA James Mattis. Prezident Petro Porošenko s ním hovořil o možnosti vojenské mise OSN v Donbasu a o americké vojenské podpoře. Mattis je prvním šéfem Pentagonu, který za uplynulé desetiletí Ukrajinu navštívil.

Na východě Ukrajiny je dle Porošenka nyní nejméně 3000 ruských vojáků. Mattis uvedl, že se Rusko snaží překreslit státní hranice a že USA neuznají ruskou anexi Krymu.

Porošenko řekl, že je spokojený s vývojem v otázce možných dodávek amerických bojových zbraní ukrajinské armádě. Moskva takovou podporu odmítá.

Mattis ale kritiku Moskvy odmítl s tím, že to není provokace a že takové vyzbrojení by znamenalo posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Dodal, že možnost dodávek zbraní vyhodnocuje a bude informovat amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf Pentagonu také hovořil o americkém úsilí vyřešit diplomatickou cestou konflikt v ukrajinském Donbasu. Upozornil, že Moskva se nedrží svých mezinárodních závazků, včetně minských dohod, které určují postup mírového řešení na východě Ukrajiny.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajinská krize Ukrajina James Mattis USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy