Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejoblíbenějším politikem USA je demokrat Bernie Sanders. Jak si vede Trump?

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Washington - Nezávislý vermontský senátor a loňský neúspěšný uchazeč o prezidentskou nominaci Demokratické strany Bernie Sanders je nejpopulárnějším politikem Spojených států. Propadl šéf Bílého domu Donald Trump, kterého záporně hodnotí více Američanů, než kolik ho chválí. Nejhůř si ale vede jiný politik.

Vyplývá to z průzkumu, který si u společnosti Harris a Harvardova politického institutu nechal vypracovat portál The Hill.

Sanders stejný průzkum veřejného mínění opanoval i na jaře. Senátor je jediným politikem, kterého ocenila většina demokratických i republikánských respondentů. Všichni ostatní kolegové Sanderse, kterého kladně ohodnotilo 54 procent účastníků ankety a záporně 36 procent, pak stojí ve stínu jeho popularity.

Na samém konci přehledu skončil šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnel, jehož práci schvaluje jen 19 procent respondentů, dalších 49 procent ho kritizuje a zbytek na senátora nemá názor. McConnel neuspěl i mezi respondenty hlásícími se k republikánům - je totiž jediným zvoleným republikánským politikem, který nemá jejich většinovou důvěru.

Trumpa podle ankety kladně hodnotí 41 procent oslovených, záporně 55 procent lidí. Z republikánských voličů má z prezidenta dobrý dojem 79 procent respondentů.

Lépe než Trump si vedl republikánský viceprezident Mike Pence. Jeho práci ocenilo 44 procent respondentů a kritizovalo 42 procent.

Témata:  Bernie Sanders Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy