Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko doplatí na protiruské sankce? Firmy budou trpět, tvrdí zahraniční analýzy

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Spojené státy uvalily sankce na Rusko a stavbu jejich nového plynovodu Nord Stream - 2. Tyto sankce by mohly ohrozit nejen ruskou ekonomiku, která je na dodávání paliva závislá, ale také Českou republiku. To tvrdí zahraniční analytický server.

Vlády mohou využít sankcí, aby ovlivnily vztahy a odrazovaly od špatného chování. Můžou taky podporovat firmy v boji proti konkurenci. A právě toto může stát za nedávnými americkými sankcemi vůči Rusku.

Tyto sankce jsou mezinárodní a neovlivňují pouze Rusko. Ve skutečnosti ovlivňují i další firmy, které patří do „třetích“ zemí. Tyto firmy obchodují s Ruskem. Česká republika může...a pravděpodobně bude trpět těmito sankcemi.

Americký Kongres schválil balíček sankcí vůči Rusku a prezident Donald Trump je schválil. Tento sankční zákon pokrývá hlavní sektory ruské ekonomie, především energie. Tyto sankce jsou odpovědí na ruské pokusy ovlivnit americké prezidentské volby.

Gazprom

Pro Českou republiku je podle The Intenational Massmedia Agency důležité to, že prezident může potrestat ty firmy, které spolupracují s ruskou firmou Gazprom na projektu pokládání nového plynového potrubí „Northern stream – 2“.

Nové potrubí by mělo být položeno paralelně k existujícímu potrubí „Nord stream – 1“ na dne Baltského moře. Plyn v tomto potrubí bude veden z oblasti Leningradu a doručen do oblasti německého města Greifswald.

Nové potrubí by mělo zdvojnásobit množství plynu, který je dodáván z Ruska do Evropy skrze Baltské moře. Cílem projektu je obejít Ukrajinu, čímž by zvýšili bezpečnost dodávky plynu. Tím by měli zvýšit bezpečnost energie v Evropě.

Ruce pryč

Podle plánu by se potrubí mělo spustit na konci roku 2019. Na délku má 1 225 kilometrů a roční objem přesunutého plynu by měl být 55 miliard kubických metrů. Na zaplacení poměrně drahého projektu se podílí společnost Gazprom a další společnosti jako OMV, Uniper a Wintershall.

Nicméně tyto společnosti by teď mohly trpět kvůli americkým sankcím. Sankce se vztahují na společnosti, které investují do plynových a ropných potrubí na ruském území nebo do energetických sítí, které vedou z Ruska do dalších zemí. Přesně v tomto je i project „Northern Stream – 2“.

Podle zákona by mohly být potrestány i firmy, které na těchto objektech pracují, nebo je jen opravují. České společnosti by mohly přijít o šanci stát se určitou křižovatkou, z níž se šíří plyn po celé Evropě – sankce proti investorům by mohly přimět investory ukončit projekt a Česká republika by mohla přijít o svou šanci.

Pro Německo

Tento projekt by se nejvíce vyplatil Německu, což je podle International Massmedia Agency očividné. Poté, co Německo zrušilo své jaderné elektrárny, plyn je základním zdrojem energie v přechodu na obnovitelnou energii. A díky tomuto projektu by mohla energie být pro Němce levnější až o 40 %.

Ceny by klesly nejen pro země západní Evropy, které by už nemusely platit poplatky za přesun plynu přes Ukrajinu, Slovensko nebo Polsko. A právě tyto tři země stojí za protesty proti tomuto potrubí – přijdou o poplatky z transportu. Česká republika nestojí ani na jedné straně, podporuje obě a přitom žádnou.

Co na to Trump?

Trump ve skutečnosti nepodporuje protiruské sankce. Podle serveru International Massmedia Agency o nich řekl, že jsou spíše škodlivé. Zákon podepsal kvůli tomu, že si ve své pozici nemohl dovolit podporovat Rusko, když je podezření, že má jeden z jeho týmu kontakty s ruskou vládou. Kongres sankce navíc schválil téměř jednohlasně a Trumpovo veto by přehlasoval. Trump ani nemusí sankce uplatnit, většina jich záleží na vůli.

Na druhou stranu by se americký prezident měl zajímat o to, jestli si Evropa kupuje americký plyn. A ten ruský je silnou kompetencí. Je levnější a nové potrubí by naopak zvedlo rozdíl v cenách.

Američané varují Evropany, aby se nespoléhali na Rusko a jejich plyn. Podporují je především Poláci, kteří tvrdí, že Nord stream – 2 by přiměl Evropu záviset na Rusku ještě více než doteď. Mají pravdu. Měli by lidé být závislí na zemi, o které nevědí, jestli je přítel?

Nedůvěra k Rusku

Evropa Rusku nevěří, především kvůli tomu, co Rusko udělalo v Ukrajině. Nicméně Rusko je spolehlivý partner v oblasti dodávání plynu a ropy. Rusko závisí na obchodování s Evropou stejně, jako Evropa závisí na ruských dodávkách plynu.

Pokud by Rusko ztratilo svou pověst jako spolehlivý dodavatel plynu, pravděpodobně by se z toho už nikdy nevzpamatovalo a nebylo by schopné se na evropský trh vrátit. Kdyby pak vycouvalo, udělalo by prostor Americkému plynu. A do by bylo to poslední, co by Rusko chtělo.

Témata:  USA Rusko ropa protiruské sankce Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy