Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bilance obětí pátečního útoku v kábulské mešitě vzrostla na 28

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul – Bilance obětí pátečního útoku na šíitskou mešitu v Kábulu se zvýšila z původního počtu 20 na nejméně 28. Mezi novými oběťmi na životech jsou také ženy a děti. 

Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na ředitele kábulské nemocnice Muhammada Rasúla, podle něhož je zraněných více než 50. V mešitě se v době útoku nacházelo množství věřících, kteří se shromáždili k pátečním odpoledním modlitbám.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Dva útočníci se nejprve uvnitř mešity odpálili a poté se strhla několikahodinová střelba, při níž bezpečnostní síly zlikvidovaly další dva útočníky. K atentátu se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Mluvčí Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid podle agentury AP útok odsoudil a řekl, že Taliban s ním nemá nic společného.

Prezident Ašraf Ghání teroristický čin důrazně odsoudil. Ke stejnému odsouzení útoku vyzval i všechny islámské duchovní. Islamisté se podle něj k přepadání míst, kde se konají pobožnosti, uchylují, protože prohrávají na bojištích.

Témata:  Afghanistán teroristické útoky v Afghánistánu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy