Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO musí prozatím odložit stěhování do nového sídla

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Severoatlantická aliance musí znovu změnit časový rozvrh svého nastěhování do nového hlavního sídla v Bruselu. Příčinou jsou technické potíže, které celý projekt také prodraží.

Konkrétním důvodem odkladu termínu je problém s novým počítačovým systémem, který musí splňovat nejpřísnější bezpečnostní standardy. Podle informací z NATO má tento systém řídit nejen veškerou elektronickou komunikaci, ale rovněž ostrahu budov.

Pro ochranu ústředí aliance před možnými teroristickými a kybernetickými útoky byl vyvinut důmyslný bezpečnostní systém. Ten zahrnuje mimo jiné více než 1000 kamer a systémů vstupní kontroly, které jsou mimo jiné schopné rozpoznávat oční duhovky.

Odpovědnost za tento nový systém nese americká firma Lockheed Martin. Zda právě ona je viníkem odkladu, ale není zřejmé. Nové sídlo NATO mělo být původně hotové už v roce 2015, nyní se podle nejmenované mluvčí aliance počítá s dokončením v první polovině příštího roku.

Odklad s sebou podle DPA ponese i zvýšení nákladů. Místo původního horního limitu 1,12 miliardy eur (29,3 miliardy korun) schváleného členskými státy se nyní hovoří o 1,17 miliardy eur, což je v přepočtu rozdíl více než miliardy korun.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Belgie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy