Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová by měla jít před soud kvůli migrační krizi, požaduje volební lídryně AfD

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Volební lídryně Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelové dnes prohlásila, že by se kancléřka Angela Merkelová měla zodpovídat před soudem za své počínání během migrační krize. Do Německa v letech 2015 a 2016 dorazilo celkem téměř 1,2 milionu uprchlíků. Letos jich přichází kolem 15.000 měsíčně.

Weidelová (38) dnes Merkelové a její vládě vyčetla, že porušily takzvané dublinské dohody, když umožnily do Německa přicházet i běžencům z bezpečných třetích zemí.

"Můžu vám říci, že v důsledku toho AfD jako první udělá následující - bude iniciovat vytvoření vyšetřovací komise Angely Merkelové ve Spolkovém sněmu, která se bude zabývat porušením práva," uvedla Weidelová.

Komise, která při současném rozložení sil nemá reálnou šanci vzniknout, by podle ní měla řešit jednak migrační politiku, jednak politiku německé vlády ve vztahu k euru, kterou taktéž považuje za protiprávní.

"A pokud se mě ptáte, Angela Merkelová by po skončení politické kariéry měla být postavena i před řádný německý soud, aby se zodpovídala ze všech porušení práva," dodala Weidelová.

Její názor je do značné míry v rozporu s přesvědčením generální advokátky unijního soudu Eleanor Sharpstonové. Ta ve svém červnovém stanovisku konstatovala, že není možné řešení velkého počtu žádostí o azyl nechat jen na několika málo státech na vnějších hranicích Evropské unie, které by situaci nemusely zvládnout.

Témata:  Angela Merkelová AfD uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy