Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální indiánská skupina v Chile zapálila 29 nákladních aut, požaduje vrácení půdy po předcích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Santiago de Chile - V chilské oblasti Los Ríos se množí žhářské útoky, na jejichž místě se našel rukou psaný leták podepsaný skupinou indiánů kmene Mapuče. Ti požadují vrácení půdy po předcích v sousední oblasti Araucanía.

29 nákladních automobilů shořelo následkem žhářství v pondělí v chilské oblasti Los Ríos. O týden dříve v okolních regionech kdosi zapálil 18 nákladních vozů, informovala dnes agentura AP.

Radikální frakce kmene Mapučů, kteří se nazývají také Araukánci, se přihlásila už k desítkám útoků v Araucaníi. Krom žhářství napadli několik farem.

Indiáni viní policii z nepřiměřeného násilí včetně vpádů do domů mapučských rodin, kde došlo na střelbu gumovými projektily i po ženách a dětech.

Mapučové tvoří asi desetinu chilského obyvatelstva. V roce 2009 desítky jejich obcí vytvořily spolek s cílem bojovat za politickou autonomii. Mapučové požadují vrácení půdy, která jim kdysi patřila a kterou jim koncem 19. století odebral stát.

Témata:  Chile žhářství Mexiko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy