Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katastrofa v Houstonu: Všichni věděli, že se blíží velká voda. Proč nebyla nařízena evakuace?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Houston - V noci na dnešek bylo v americkém státě Texas vydáno pro město Houston a jeho okolí upozornění na hrozbu dalších záplav. Podle místních médií se týká oblasti, kde žije přes pět milionů lidí. Starosta Houstonu čelí kritice, že nenařídil evakuaci. Ozývají se totiž hlasy, že se povodně vzhledem k upozornění na hurikán Harvey daly očekávat.

V neděli ráno Harvey přinesl rekordní úroveň deště v Houstonu, což způsobilo „katastrofické" záplavy ve městě a v okolí Harris County, informuje denik The Washington Post. Harvey si vyžádal nejméně dva lidské životy, ale záchranáři prověřují informace, že se někteří lidé mohli utopit v zaplavených autech.

V některých oblastech napadlo až 60 centimetrů srážek a podle meteorologů se situace do poloviny týdne nezlepší. Národní meteorologická služba varovala, že příští týden přijdou „další katastrofální, bezprecedentní a život ohrožující povodně" a v jihovýchodním Texasu vyhlásila nouzovou situaci.

Daylight reveals the extent of flooding in Houston #hurricane #harvey #Houston buffalobayoupark #flood #flooding #… https://t.co/YCyGkAJg6M pic.twitter.com/wAYU7zZz7G

— DoubleHorn Photo (@DoubleHornPhoto) 27. srpna 2017

Obyvatelé Houstonu se v neděli ocitli uvězněni na střechách a brodili se po zaplavených ulicích s i dětmi, které nosili na ramenou. Houstonské úřady obdržely kvůli tropické bouři Harvey 6000 volání a zachránily více než 1000 lidí. Na spoustu tísňových volání nemusí přijít reakce, protože záchranáři zasahují hlavně tam, kde jsou lidé v ohrožení života. Starosta Sylvester Turner čelí kritice, že neřídil evakuaci předtím, než do města dorazily přívalové deště způsobené hurikánem Harvey.

Jak poukazuje stanice CNN, Houston je známý svou náchylností k záplavám kvůli své rovinaté krajině. „Doslova nemůžete poslat pryč 6,5 milionu lidí," hájil se na tiskové konferenci Turner. „Pokud si myslíte, že situace je teď špatná, vydejte příkaz k evakuaci – a způsobíte noční můru."

Jenže mnozí v Houstonu už v noční můře žijí, oponuje CNN. Probudili se a zjistili, že jsou uvězněni uvnitř svých zaplavených domů a že v blízké době nemohou čekat první pomoc, protože záchranáři jsou zavaleni žádostmi o pomoc. Turner však tvrdí, že taková obrovská evakuace by musela být dobře koordinována „od Houstonu až po místo určení", a trvá na tom, že nejlepší místo pro lidi je v jejich domovech. „Vydejte příkaz k evakuaci a pošlete všechny na dálnici. A opravdu tu budete mít velkou kalamitu,“ vzkazuje kritikům.

Místo vydání rozsáhlých evakuačních příkazů úředníci žádají lidi o to, aby zůstali doma. „V této chvíli můžu znovu zdůraznit, že se neplánujeme žádné masové evakuace," uvedl soudce Harris Country Edward Emmett, který je zodpovědný za dohled nad nouzovými operacemi. Poznamenal, že několik pobřežních měst v okrese Harris, kde leží také Houston, začalo organizovat dobrovolné evakuace.

This image and the forecast of what is still to fall.... This is surreal. #HoustonFlood #Harvey pic.twitter.com/zK9WojsMAH

— Matthew Sitkowski (@MattSitkowski) 27. srpna 2017

Pro evakuace se přitom vyslovil i guvernér Texasu Greg Abott. „Pokud budete čekat, abyste zjistili, jak závažná je tato situace, pravděpodobně zjistíte, že je pozdě na to, abyste se mohli evakuovat," řekl Abbott na tiskové konferenci. Emmet však jeho výroky okomentoval slovy: „Řekl také, aby lidé poslouchali místní úředníky.“

Calling on @SenateGOP @HouseGOP @SenateMajLdr & @SpeakerRyan to commit every dollar they would have spent on Wall toward Houston relief. pic.twitter.com/Vjp59YMJup

— Beau Willimon (@BeauWillimon) 27. srpna 2017

Starosta Turner také ujistil, že město je připraveno na případ, že by se situace dramaticky zhoršila. Město má strategicky umístěné záchranné lodě, které by pomohly evakuovat lidi v případě potřeby a vytipovalo potenciální útočiště a kostely, které byly k dispozici pro ty, kteří by potřebovali útočiště. Na zhoršující se situaci se připravuje například město Dallas tím, že mění obchodní centrum na ohromný úkryt pro až 5000 lidí, uvádí CNN. „Jsme v situaci, kdy je třeba, aby byli lidé klidní a nepanikařili,“ vzkazuje občanům starosta Houstonu.

Meteorolog CNN Chad Myers s rozhodnutím úředníků o nevydání příkazu k evakuaci souhlasí. „Mají pravdu, když říkají, že nechtějí na zaplavené silnice vyslat 6,5 milionu lidí, kteří by zemřeli v autě,“ řekl meteorolog. Poznamenal také, že město jako Houston není možné během šesti hodin evakuovat.

Témata:  hurikán Harvey USA povodně v USA Texas v USA povodně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy