Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli migraci podali Němci na Merkelovou tisíc trestních oznámení

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Berlín - Na německou kancléřku Angelu Merkelovou bylo kvůli jejímu postupu během migrační krize podáno od roku 2015 už přes tisíc trestních oznámení. Podle listu Mannheimer Morgen jich většina pochází z okruhu lidí blízkých straně Alternativa pro Německo (AfD).

Podle svých odpůrců se Merkelová dopustila velezrady. V září 2015 se totiž z humanitárních důvodů rozhodla přijmout běžence, kteří se dostali po takzvané balkánské stezce do Maďarska, kde jim ale úřady v další cestě do střední Evropy bránily.

V roce 2015 do Německa nakonec přišlo celkem 890.000 uprchlíků. Od té doby ale Berlín přijal či v rámci EU podpořil některá opatření zpomalující příliv migrantů.

"Všechna trestní oznámení podaná na spolkovou kancléřku se ukázala být neopodstatněná," uvedla Frauke Köhlerová, mluvčí Spolkového státního zastupitelství, které sídlí v Karlsruhe a je zodpovědné za vyšetřování případů souvisejících s vnitřním i vnějším ohrožením státu.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.